Polityka prywatności

Polityka Prywatności to zbiór zasad przetwarzania i wykorzystywania Danych Osobowych uzyskanych od Ciebie, przez sklep internetowy NowoczesneTechnologie.pl, prowadzony pod adresem https://nowoczesnetechnologie.pl (nazywany dalej „Witryną”, „Serwisem” lub „Sklepem”).

Firma AutoID Polska S.A. (nazywana dalej „AutoID” lub „my”), właściciel sklepu internetowego NowoczesneTechnologie.pl stawia nacisk na jak najlepszą ochronę prywatności. Mamy świadomość, że pełna informacja o działaniach podejmowanych na Danych Osobowych pozwoli Ci nam zaufać i w pełni wykorzystać możliwości naszego serwisu. Z Polityki Prywatności dowiesz się jakie Dane Osobowe są zbierane i w jaki sposób przetwarzane, jakich standardów przestrzegamy oraz co robimy, aby zapewnić transparentność i rzetelność przetwarzania Danych Osobowych.

Przed skorzystaniem z naszego serwisu, zachęcamy Cię do zapoznania się pełną treścią niniejszej Polityki. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację standardów i procedur wynikających z Polityki, więc jeżeli ich nie akceptujesz nie możesz korzystać z serwisu. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, możesz się z nami skontaktować pisząc na adres mailowy: sklep@autoid.pl.

Dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić poszanowanie Twojej prywatności i chronić informacje osobowe udzielone podczas korzystania z witryny i dokonywania zakupów w ramach sklepu. W tym celu podejmujemy wszelkie niezbędne działania określone w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 o Ochronie Danych Osobowych (Dz.U. z 2016 r. poz. 922) oraz ogólnym rozporządzeniu UE o ochronie danych 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r., zwanym w skrócie „RODO” lub „GDPR”.

Jakie dane zbieramy i jak o nie dbamy?

  1. Przed skorzystaniem z wybranych funkcjonalności witryny możemy prosić Cię o podanie niektórych Danych Osobowych, ale absolutnie nie prosimy Cię o podanie danych, które nie są nam niezbędne.
  2. Podanie przez Ciebie Danych Osobowych jest zawsze dobrowolne. Szanujemy Twoją decyzję. Weź pod uwagę, że w przypadku niepodania Danych Osobowych, o które zostaniesz przez nas poproszony, nie uzyskasz dostępu do wybranych funkcjonalności Sklepu.
  3. Nieustannie doskonalimy nasz Sklep internetowy, dlatego podczas korzystania z witryny mogą być automatycznie gromadzone różne informacje o osobach przeglądających nasz Sklep.
  4. Gromadzimy dane osobowe, które dobrowolnie przekazujesz nam podczas zakładania konta klienta, składania zamówienia lub nawiązywania kontaktu z nami (na przykład za pomocą formularza kontaktowego lub e-mailem). Pola obowiązkowe, których uzupełnienie jest niezbędne założenia konta klienta, do wykonania umowy lub skontaktowania się z nami zostały odpowiednio oznaczone. Z przekazanych Twoich Danych korzystamy w celu wykonania umowy i odpowiedzi na zapytania.
  5. W momencie, kiedy przekażesz swoje nam Dane Osobowe, w rozumieniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych, zostajemy ich administratorem. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości – administratorem jest AutoID Polska S.A. z siedzibą w Krakowie przy ul. Wł. Żeleńskiego 103, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000310144.
  6. Po wykonaniu umowy lub usunięciu Twojego konta klienta, przetwarzanie danych osobowych zostanie ograniczone. Jeżeli nie wyraziłeś jednoznacznej zgody na dalsze korzystanie z tych danych po zakończeniu okresów przechowywania określonych w przepisach księgowych i podatkowych dane zostaną całkowicie usunięte.
  7. W każdej chwili możesz usunąć swoje konto klienta. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres sklep@autoid.pl lub skorzystasz z opcji Usuń konto znajdującej się w zakładce Moje dane w ustawieniach konta klienta.
  8. Przetwarzamy Twoje Dane Osobowe wyłącznie za Twoją zgodą albo jeżeli zezwalają nam na to przepisy prawa.

W jakim celu przetwarzamy Twoje Dane Osobowe?

  1. Twoje Dane Osobowe przetwarzamy:
    1. w celu świadczenia usług związanych z działalnością Sklepu, udostępnianych funkcjonalności witryny oraz właściwego zarządzania klientami;
    2. w celach marketingowych – do wysyłania Ci naszych informacji handlowych lub informacji handlowych dotyczących naszych zaufanych partnerów handlowych. Takie informacje wysyłamy wyłącznie, kiedy wyrazisz na nie zgodę. Możesz ją wyrazić podczas rejestracji zaznaczając odpowiednie pole formularza;
    3. obsługi reklamacji w przypadku, gdy złożysz taką reklamację;
    4. obsługi zapytań, które do nas kierujesz, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług oraz w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy;
    5. w celach statystycznych.

    Ponadto, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Twoich danych dla celów rachunkowych i podatkowych.

Jakie masz uprawnienia w zakresie przetwarzanych Twoich danych?

  1. Pamiętaj, to Ty określasz jaki jest cel oraz zakres Przetwarzania Danych. Możesz w każdej chwili:
    1. odwołać zgodę na Przetwarzanie, jak również żądać usunięcia Twoich Danych Osobowych;
    2. aktualizować i poprawiać na bieżąco Twoje Dane Osobowe;
    3. skontaktować się z nami, aby uzyskać informacje, dotyczące treści przekazanych przez Ciebie Danych Osobowych oraz sposobu ich wykorzystania;
    4. wnieść skargę do właściwego organu nadzorczego1, w przypadku, kiedy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych odbywa się niezgodnie z przepisami „RODO”.
  2. Zadbaliśmy o bezpieczeństwo Twoich Danych Osobowych, w związku z tym stosujemy standardy ochrony Danych oraz zachowujemy poufność wszelkich przekazanych informacji. Przyjęta przez nas Polityka Prywatności, którą dokładnie stosujemy, jest jednym z elementów wykorzystywanych przez nas zabezpieczeń. Wypełniamy również wszystkie wynikające z przepisów prawa obowiązki spoczywające na nas jako na administratorze Danych Osobowych.
  3. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące gromadzenia, przetwarzania i korzystania Twoich Danych Osobowych lub chcesz odwołać udzielone zgody, skontaktuj się z nami. Wystarczy, że wyślesz nam wiadomość na adres: sklep@autoid.pl.

Jak długo przechowujemy Twoje Dane Osobowe?

  1. W przypadku transakcji w Sklepie bez wcześniejszej rejestracji i założenia konta, Twoje Dane Osobowe przechowujemy przez czas niezbędny do realizacji danej transakcji oraz przez czas, w którym możesz dochodzić roszczeń w związku z wykonaniem umowy. Maksymalny czas przechowywania danych wynosi 3,5 roku od dnia dokonania transakcji. Jednocześnie, w celu rozliczalności przechowujemy dane przez okres, w którym jesteśmy zobowiązani do zachowania danych lub dokumentów je zawierających, aby udokumentować spełnienie wymagań prawnych, w tym umożliwienia organom publicznym kontroli ich spełnienia.

Komu możemy przekazać Twoje Dane?

  1. Specyfika Sklepu sprawia, że czasami możemy udostępniać lub przekazywać Twoje Dane Osobowe innym podmiotom. Przekazanie może się odbywać wyłącznie po zawarciu przez nas umowy z innym podmiotem. Nie udostępniamy ani też nie przekazujemy Twoich Danych Osobowych, jeśli tego nie chcesz. Dane przekazujemy lub udostępniamy tylko wtedy, gdy wcześniej wyrazisz na to zgodę albo jeżeli zezwalają na to przepisy obowiązującego prawa.
  2. Jeżeli przekazanie Twoich danych jest niezbędne do doręczenia zamówionych towarów, przekazujemy Twoje Dane firmie kurierskiej zajmującej się dostawą.
  3. Do realizacji płatności za zakupione przez Ciebie towary, przekazujemy niezbędne dane płatnicze do wybranego dostawcy usług płatniczych.
  4. Aby zapobiec wykonywaniu pewnych funkcji w Sklepie przez roboty internetowe stosujemy mechanizm zabezpieczający Google reCAPTCHA. Z tego powodu możemy ujawnić Google Inc. Twój adres IP.
  5. Możemy przekazać Twoje dane producentowi zamówionego oprogramowania, w przypadku, gdy jest to niezbędne do udzielenia licencji.

Jak mogę być informowany o promocjach i ofertach Sklepu?

  1. Co jakiś czas wysyłamy informacje o naszych produktach, promocjach, nowych rozwiązaniach czy też ofertach handlowych. Jeżeli chcesz otrzymywać takie informacje, możesz zapisać się do naszego newslettera. Postaramy się nie zaśmiecać Twojej skrzynki i wysyłać Ci naprawdę najciekawsze informacje o nowościach, promocjach czy wyjątkowych produktach i nowoczesnych rozwiązaniach.
  2. W każdej chwili możesz chwili zrezygnować z otrzymywania newslettera, wysyłając wiadomość na adres sklep@autoid.pl lub korzystając z odpowiedniego linka zamieszczonego w newsletterze. Po wyrejestrowaniu Twój adres mailowy zostanie automatycznie usunięty z bazy odbiorców newslettera.

Jakie dane zbieramy automatycznie?

  1. Nieustanie udoskonalamy nasz Sklep, dlatego podczas korzystania z witryny mogą automatycznie być zbierane różne informacje o osobach przeglądających witrynę. Zbierane informacje mają anonimowy charakter i nie można ich powiązać z żadną konkretną osobą.
  2. Możesz przeglądać naszą witrynę bez konieczności podawania swoich danych osobowych, a także bez konieczności dokonania rejestracji.
  3. Gdy wchodzisz na naszą witrynę serwer automatycznie gromadzi jedynie tzw. logi serwera, jak np. adres IP, nazwa żądanego pliku, datę i godzinę wywołania, ilość przesyłanych danych, nazwę składającego zapytanie dostawcę usług (dane dostępowe) oraz dokumentuje wywołanie strony. Powyższe dane są wykorzystywane wyłącznie w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług oraz w celach statystycznych i technicznych, aby móc optymalnie i prawidłowo przedstawić naszą ofertę.
  4. Aby udoskonalić naszą stronę internetową oraz jak najlepiej dopasować ją do Twoich potrzeb, poza dobrowolnie podanymi przez Ciebie informacjami korzystamy z ciasteczek (pliki cookies). Są to pliki zawierające dane informatyczne, które zapisywane są na używanym przez Ciebie urządzeniu końcowym tak, że możliwe jest ich odczytanie po ponownym połączeniu z serwisem. Ciasteczka pomagają zarówno Tobie, jak również nam. Ich celem jest dostosowanie zawartości witryny do Twoich osobistych preferencji, optymalizacji Sklepu oraz jego indywidualizacji. Ciasteczka umożliwiają również podtrzymanie sesji logowania w serwisie, czy ułatwiają wypełnianie formularzy. Nam umożliwiają tworzenia statystyk dotyczące korzystania ze Sklepu, co pozwala nam na ciągłe jego ulepszanie.
  5. Niektóre używane przez nas ciasteczka są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne ciasteczka są zachowywane na Twoim urządzeniu i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies). Czas ich przechowywania podany jest w ustawieniach cookies Twojej przeglądarki internetowej. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z ciasteczek. Bez względu na, jakiej przeglądarki internetowej używasz, możesz wyłączyć ciasteczka zarówno dla konkretnego serwisu, jak również dla wszystkich odwiedzanych przez Ciebie stron internetowych. W dokumentacji udostępnionej przez producenta stosowanej przez Ciebie przeglądarki, możesz sprawdzić, jak skorzystać z powyższej opcji. Jeśli jednak zdecydujesz się skorzystać z naszej witryny bez wyłączenia ciasteczek, zgadzasz się na ich pobieranie. Wyłączenie ciasteczek na stronie może spowodować ograniczenie funkcjonalności naszej strony internetowej.
  6. Chcemy by oferta w naszym Sklepie była jak najlepiej dopasowana do Twoich potrzeb, dlatego korzystamy z Google Analytics - systemu analityki internetowej umożliwiającego wgląd w ruch danych Sklepu Internetowego oraz danych demograficznych Użytkowników. Naszym celem jest prowadzenie badań i analiz pod kątem funkcjonalności Sklepu, ulepszenia działania usług, czy też oszacowania podstawowych zainteresowań i potrzeb odwiedzających. Zebrane dane są przechowywane przez okres 3 lat i 2 miesięcy.
  7. W celu ulepszenia Sklepu, lepszego zrozumienia, jak działają nasza witryna na różnych urządzeniach oraz do dopasowania prezentacji naszej oferty, do potrzeb użytkowników, korzystamy z narzędzia analitycznego Smartlook. Narzędzie to umożliwia nam odwzorowanie zachowania użytkownika w sklepie np. jakie wybiera przyciski, w co klika, czy jak porusza się po witrynie. Zebrane dane są przechowywane przez okres do 3 miesięcy.
  8. Jeżeli nie wyrażasz zgody zbieranie danych przez ciasteczka, Google Analytics czy Smartlook, możesz zastosować blokadę plików cookies.

Jakie sieci społecznościowe mogą zbierać dane w naszej witrynie?

  1. Korzystamy z sieci społecznościowych: Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube i dane, jakie pozostawiasz w tych serwisach, są wykorzystywane przez właścicieli tych platform zgodnie z ich politykami. Twoja zgoda na zbieranie tych danych jest wyrażona poprzez korzystanie z usług wymienionych powyżej sieci społecznościowych.

1 właściwym organem jest Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych – do czasu wejścia w życie polskiej ustawy o ochronie danych osobowych, po wejściu w życie w/w ustawy – Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.